Dyrektora Przedszkola Samorządowego nr 1
w Dywitacvh
z dnia 31 lipca 2018r.
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
Prowadzonej przez Przedszkole Samorządowe nr 1 w Dywitach
POSTANOWIENIA OGÓLNE
§1
- Stołówka zapewnia wydawanie posiłku w formie obiadu dla uczniów szkół i pracowników.
- Posiłki są przygotowywane na miejscu przez pracowników przedszkola, zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemem HACCP.
UPRAWNIENI DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI
§2
- Osobami uprawnionymi do korzystania z posiłków są:
- uczniowie Szkoły Podstawowej im. Zientary – Malewskiej z Oddziałami Dwujęzycznymi w Dywitach,
- uczniowie Szkoły Podstawowej w Spręcowie,
- pracownicy szkół.
- Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie lub, których dożywianie finansuje Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej.
§3
- Zapisy na obiady dla uczniów odbywają się w szkole na początku lub w trakcie roku szkolnego.
- Wydawanie obiadu następuje od dnia następnego po zgłoszeniu przez szkołę.
- Szkoła zobowiązana jest:
- na początku roku szkolnego przekazać informację o liczbie uczniów zapisanych na obiady;
- informować na bieżąco pracowników kuchni o zgłoszonych nieobecnościach uczniów (liczba obiadów i dni), do godziny 10.00 w dniu zgłoszenia;
- niezwłocznie informować o zmianach w trakcie roku szkolnego (zapisanie lub rezygnacja z obiadu).
- Nauczyciel organizujący wyjście zobowiązany jest do powiadomienia pracowników kuchni o planowanych zmianach skorzystania z obiadu przez uczniów.
§4
- Aktualny jadłospis umieszczany jest na tablicy ogłoszeń.
- W uzasadnionych przypadkach Dyrektor zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu
w danym dniu.
ODPŁATNOŚĆ ZA POSIŁKI
§5
- Korzystanie z posiłków jest odpłatne.
- Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie lub, których dożywianie finansuje Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej.
§6
- Cena jednego obiadu ustalana jest przez dyrektora w porozumieniu z organem prowadzącym.
- Opłata za obiad dla uczniów kalkulowana jest wyłącznie w oparciu o koszt produktów wykorzystanych do przygotowania posiłku.
- Opłata za obiad dla pracowników kalkulowana jest w oparciu o rzeczywisty koszt przygotowania posiłku, uwzględniający również koszt wynagrodzenia pracowników kuchni i koszt utrzymania kuchni.
- W sytuacjach wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z miesięcznym wyprzedzeniem.
§7
- Opłaty za posiłki są naliczane przez szkołę i rozliczane zgodnie z odrębnymi przepisami.
- Opłaty za posiłki dokonywane są przez rodziców/opiekunów prawnych uczniów, przelewem na rachunek bankowy wskazany przez szkołę do 5 dnia każdego miesiąca.
- Szkoła zobowiązana jest kontrolować dokonywanie wpłat przez rodziców i zgłaszać pracownikom kuchni uczniów, którzy nie mają dokonanej opłaty.
§8
- Posiłki uczniowie otrzymują na podstawie karnetu obiadowego.
- Karnety obiadowe będą przekazywane szkole zgodnie z liczbą zgłoszonych obiadów.
- Karnety obiadowe uczniom, których obiady są finansowane na podstawie decyzji GOPS będą wydawane za pośrednictwem sekretariatu szkoły.
§9
-
- Zwrot poniesionych kosztów za obiady w przypadku nieobecności ucznia może nastąpić, jeżeli nieobecność ucznia wynosi co najmniej dwa dni lub dłużej i jest naliczana od dnia następnego, po dniu, w którym przekazano informację o nieobecności.
- Nieobecność musi być zgłoszona w szkole do godziny 9.00.
- Niezgłoszona nieobecność na posiłku nie podlega zwrotowi kosztów.
- W przypadku nieobecności jednodniowej lub braku zgłoszenia nieobecności ucznia na obiedzie posiłek zostanie dla niego przygotowany i może być odebrany przez osobę posiadającą karnet obiadowy na wynos.
- Obiad na wynos będzie wydawany do pojemników przyniesionych przez osobę odbierającą posiłek, w godzinach wydawania posiłków na stołówce szkolnej (od 11.00 do14.00)
- Wysokość miesięcznej opłaty bez odpisów będzie umieszczana do wiadomości na stronach internetowych szkół i na drzwiach stołówki.
- O wysokości opłaty po odpisach rodzice będą informowani zgodnie z zasadami ustalonymi przez dyrektorów szkół w swoich placówkach.
§10
- Rodzice/opiekunowie prawni na swój wniosek mogą ubiegać się o zwolnienie w części lub w całości opłaty za wyżywienie w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Dywitach, na podstawie odrębnych przepisów.
WYDAWANIE POSIŁKÓW
§11
- Stołówka zapewnia posiłki
- a) obiad (zupa, II danie, napój: kompot, woda)
§12
- Za wydawanie posiłków odpowiadają pracownicy kuchni.
- Posiłki wydawane są w dniach realizacji zajęć dydaktyczno-wychowawczych zgodnie
z harmonogramem ustalonym przez dyrektorów szkół. - Istnieje możliwość wydawania posiłków uczniom pozostającym pod opieką szkoły
w dniach wolnych od zajęć dydaktycznych, po uprzednim zgłoszeniu przez szkołę. - Posiłki w stołówce wydawane są w godzinach: 11.00 – 14.00
- Uczniowie oraz pracownicy szkoły spożywają posiłki na stołówce.
- Kuchnia nie przewiduje sprzedaży dodatkowych obiadów dla pracowników na wynos.
BEZPIECZEŃSTWO UCZNIÓW
§13
Za bezpieczeństwo uczniów na stołówce odpowiadają nauczyciele pełniący dyżur w czasie przerw obiadowych.
§14
- Uczniowie zobowiązani są do przestrzegania następujących zasad:
- po przyjściu do stołówki należy ustawić się w kolejce do okienka, gdzie wydawany jest posiłek po oddaniu bonu na dany dzień;
- po odebraniu posiłku z okienka, każdy uczeń w bezpieczny sposób przenosi swój
posiłek do stolika i spożywa go z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i kultury; - po spożytym posiłku uczeń odnosi brudne naczynia do okienka „Odnoszenie naczyń” i opuszcza stołówkę;
- w przypadku zauważenia sytuacji zagrażającej bezpieczeństwu pozostałych osób przebywających w stołówce lub zauważeniu niszczenia mienia przez innych uczniów należy natychmiast powiadomić o tym fakcie dyżurującego nauczyciela lub pracownika kuchni.
- Podczas wydawania posiłków w stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek i nauczyciele dyżurujący.
- W przypadku nierespektowania wyżej wymienionych zasad zachowania poinformowany zostanie wychowawca klasy i za jego pośrednictwem rodzice ucznia.
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
§15
Regulamin wchodzi w życie z dniem 1 września 2018 r.