Załącznik nr 1 do zarządzenia nr 24/2020
Dyrektora Szkoły Podstawowej
im. Marii Zientary – Malewskiej
z Oddziałami Dwujęzycznymi
w Dywitach z dnia 21 sierpnia 2020 r.
REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ
Prowadzonej przez Szkołę Podstawową
im. Marii Zientary – Malewskiej z Oddziałami Dwujęzycznymi w Dywitach
POSTANOWIENIA OGÓLNE
§1
- Stołówka zapewnia wydawanie posiłku w formie obiadu dla uczniów szkół, przedszkoli oraz ich pracowników.
- Posiłki są przygotowywane na miejscu przez pracowników szkoły, zgodnie z zasadami Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemem HACCP.
UPRAWNIENI DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI
§2
- Osobami uprawnionymi do korzystania z posiłków są:
- uczniowie Szkoły Podstawowej im. Marii Zientary – Malewskiej z Oddziałami Dwujęzycznymi w Dywitach,
- uczniowie Szkoły Podstawowej w Spręcowie,
- wychowankowie Przedszkola Samorządowego 1 oraz Przedszkola Samorządowego 2,
- pracownicy szkół gminnych i przedszkoli.
- Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie lub których dożywianie finansuje Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej.
§3
- Zapisy na obiady dla uczniów i dzieci przedszkolnych odbywają się w szkole, przedszkolu na początku lub
w trakcie trwania roku szkolnego. - Wydawanie obiadu następuje od pierwszego dnia każdego miesiąca po zgłoszeniu.
- Szkoła/przedszkole zobowiązane jest:
- na początku roku szkolnego przekazać informację o liczbie uczniów zapisanych na obiady;
- informować na bieżąco pracowników kuchni o zgłoszonych nieobecnościach uczniów (liczba obiadów i dni), do godziny 8:30 na dzień następny;
- niezwłocznie informować o zmianach w trakcie roku szkolnego (zapisanie lub rezygnacja z obiadu).
- Nauczyciel, opiekun organizujący wyjście zobowiązany jest do powiadomienia pracowników kuchni
o planowanych zmianach skorzystania z obiadu przez uczniów.
§4
- Aktualny jadłospis umieszczany jest na tablicy ogłoszeń.
- W uzasadnionych przypadkach Dyrektor zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu
w danym dniu.
ODPŁATNOŚĆ ZA POSIŁKI
§5
- Korzystanie z posiłków jest odpłatne.
- Ze stołówki korzystają uczniowie wnoszący opłaty indywidualnie lub których dożywianie finansuje Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej oraz Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.
§6
- Cena jednego obiadu ustalana jest przez dyrektora w porozumieniu z organem prowadzącym.
- Opłata za obiad dla uczniów kalkulowana jest wyłącznie w oparciu o koszt produktów wykorzystanych do przygotowania posiłku.
- Opłata za obiad dla pracowników kalkulowana jest w oparciu o rzeczywisty koszt przygotowania posiłku, uwzględniający również koszt wynagrodzenia pracowników kuchni i koszt utrzymania kuchni.
- W sytuacjach wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki z miesięcznym wyprzedzeniem.
§7
- Opłaty za posiłki są naliczane przez szkołę, przedszkole i rozliczane zgodnie z odrębnymi przepisami.
- Opłaty za posiłki dokonywane są przez rodziców/opiekunów prawnych uczniów, przelewem na rachunek bankowy wskazany przez szkołę. Płatności dokonywane są z góry do 28 dnia każdego miesiąca na miesiąc następny.
- Szkoła, przedszkola zobowiązane są do kontroli dokonywania wpłat przez rodziców
i zgłaszać pracownikom kuchni uczniów, którzy nie mają dokonanej opłaty. - Opłaty za posiłki pracowników dokonywane są w tych samych terminach.
- pracownicy dokonują dwóch odrębnych przelewów, jeden opłata za obiad („wsad do kotła”), a drugi opłata za przygotowanie posiłku.
§8
- Posiłki uczniowie otrzymują na podstawie posiadanych kart magnetycznych.
- Odbiór kart magnetycznych następuje przez rodzica/opiekuna prawnego ucznia.
- Wydanie pierwszej karty jest bezpłatne, wydanie duplikatu karty jest odpłatne – koszt 10,00 zł (dziesięć złotych). Odpłatności za kartę obiadową należy dokonać wyłącznie przelewem na rachunek bankowy wskazany przez szkołę.
§9
-
- Zwrot poniesionych kosztów za obiady w przypadku nieobecności ucznia może nastąpić, jeżeli nieobecność ucznia wynosi co najmniej jeden dzień lub dłużej i jest naliczana od dnia następnego, po dniu, w którym przekazano informację o nieobecności.
- Nieobecność musi być zgłoszona w szkole do godziny 8:30.
- Niezgłoszona nieobecność nie podlega zwrotowi kosztów.
- W przypadku braku zgłoszenia nieobecności ucznia na obiedzie posiłek zostanie dla niego przygotowany
i może być odebrany przez osobę posiadającą karnet obiadowy na wynos. - Obiad na wynos będzie wydawany do pojemników przyniesionych przez osobę odbierającą posiłek,
w godzinach wydawania posiłków na stołówce szkolnej (od 11:00 do13:30) - Wysokość miesięcznej opłaty bez odpisów będzie umieszczana do wiadomości na drzwiach stołówki.
- Tylko zgłoszone nieobecności skutkują pomniejszeniem należności w kolejnym miesiącu. Pomniejszenie należności za zgłoszony odpis zostaje naliczony tylko i wyłącznie przez pracownika szkoły.
- O wysokości opłaty po odpisach rodzice będą informowani zgodnie z zasadami ustalonymi przez dyrektorów szkół w swoich placówkach.
- Całkowitą rezygnację z usług stołówki należy zgłosić z siedmiodniowym wyprzedzeniem w formie pisemnej ze skutkiem na koniec miesiąca.
- W przypadku braku pisemnej rezygnacji, rodzic/opiekun, pracownik zobowiązany jest opłacić obiad na kolejny miesiąc.
§10
- Rodzice/opiekunowie prawni na swój wniosek mogą ubiegać się o zwolnienie w części lub w całości opłaty za wyżywienie w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Dywitach, na podstawie odrębnych przepisów.
WYDAWANIE POSIŁKÓW
§11
- Stołówka zapewnia posiłki dla:
-
- Przedszkole Samorządowe nr 1 Przedszkole Samorządowe nr 2
- śniadanie
- II śniadanie
- obiad
- podwieczorek
- SP Spręcowo, SP Dywity, pracownicy szkół gminnych i przedszkoli
- obiad (zupa, II danie, napój: kompot, woda)
§12
- Za wydawanie posiłków odpowiadają pracownicy kuchni.
- Posiłki wydawane są w dniach realizacji zajęć dydaktyczno-wychowawczych zgodnie z harmonogramem ustalonym przez dyrektorów szkół.
- Istnieje możliwość wydawania posiłków uczniom pozostającym pod opieką szkoły/ przedszkola w dniach wolnych od zajęć dydaktycznych, po uprzednim zgłoszeniu przez szkołę/ przedszkole .
- Posiłki w stołówce wydawane są w godzinach: 10.30 – 14.00.
- Uczniowie oraz pracownicy szkoły spożywają posiłki na stołówce.
- Kuchnia nie przewiduje sprzedaży dodatkowych obiadów dla pracowników na wynos.
BEZPIECZEŃSTWO UCZNIÓW
§13
Za bezpieczeństwo uczniów na stołówce odpowiadają nauczyciele pełniący dyżur w czasie przerw obiadowych.
§14
- Uczniowie zobowiązani są do przestrzegania następujących zasad:
- po przyjściu do stołówki należy ustawić się w kolejce do okienka, gdzie wydawany jest posiłek po okazaniu karnetu na dany dzień;
- po odebraniu posiłku z okienka, każdy uczeń w bezpieczny sposób przenosi swój
posiłek do stolika i spożywa go z zachowaniem zasad bezpieczeństwa i kultury;
- po spożytym posiłku uczeń odnosi brudne naczynia do okienka „Odnoszenie naczyń” i opuszcza stołówkę;
- w przypadku zauważenia sytuacji zagrażającej bezpieczeństwu pozostałych osób przebywających w stołówce lub zauważeniu niszczenia mienia przez innych uczniów należy natychmiast powiadomić o tym fakcie dyżurującego nauczyciela lub pracownika kuchni.
- Podczas wydawania posiłków w stołówce mogą przebywać wyłącznie osoby spożywające posiłek i nauczyciele dyżurujący.
- W przypadku nierespektowania wyżej wymienionych zasad zachowania poinformowany zostanie wychowawca klasy i za jego pośrednictwem rodzice ucznia.
POSTANOWIENIA KOŃCOWE
§15
Regulamin wchodzi w życie z dniem 21 sierpnia 2020 r.