EIT Food #FoodScienceClass

EIT Food #FoodScienceClass

Naukowcy Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie, nauczyciele olsztyńskich szkół i edukatorzy Banku Żywności łączą siły, by efektywnie nauczać o żywności i zdrowym odżywianiu.

IRZiBŻ PAN w Olsztynie już drugi rok z rzędu realizuje międzynarodowy projekt #FoodScienceClass finansowany przez Europejski Instytut Technologii i Innowacji w obszarze żywności (EIT Food). W drugiej edycji projektu bierze udział łącznie 300 uczniów z Izraela, Polski, Belgii i Finlandii. Do udziału w tegorocznej odsłonie projektu w Polsce zaproszono Liceum Ogólnokształcące im. Marii i Georga Dietrichów w Olsztynie oraz Szkołę Podstawową im. Marii Zientary-Malewskiej z Oddziałami Dwujęzycznymi w Dywitach.

Uczniowie wezmą udział w szeregu zajęć, które przybliżą im m.in. zagadnienia produkcji, przetwórstwa i bezpieczeństwa żywności, a także odpowiedzialnych postaw konsumenckich. W ramach realizacji projektu uczniowie będą mieli niepowtarzalną okazję wcielić się w rolę młodych badaczy i pod okiem mentorów – naukowców IRZiBŻ PAN w Olsztynie – zbadać nawyki żywieniowe swoich rówieśników. Jednak EIT Food #FoodScienceClass to nie tylko teoria! Na wrzesień zaplanowano edukacyjne warsztaty dotyczące racjonalnego gospodarowania żywnością i ograniczenia jej marnowania, które odbędą się w Kuźni Społecznej Banku Żywności w Olsztynie, jednego z partnerów projektu. Uczniowie poznają również instytutowe laboratoria, a także spotkają się z przedstawicielem regionalnej firmy spożywczej. Zwieńczeniem działań edukacyjnych będzie opracowanie i wdrożenie kampanii informacyjno-edukacyjnej, a także wymiana doświadczeń i materiałów z innymi klasami partnerskimi. Wszystkie aktywności zaplanowano z uwzględnieniem aktualnych możliwości – część działań odbywa się w formule online, część stacjonarnie, respektując zasady bezpieczeństwa.

Nadrzędnym celem projektu EIT Food #FoodScienceClass jest wzbudzenie w uczniach ciekawości jedzeniem, tematem wydawałoby się bardzo trywialnym, jednak dane WHO nie pozostawiają złudzeń. W 2019 r. w Europie mieliśmy już ponad 38 mln dzieci z nadwagą lub otyłością i to w grupie poniżej 5 roku życia. Wraz z naukowcami staramy się pokazać, że warto wiedzieć więcej na temat tego, co znajduje się na naszym talerzu, a także dokonywać świadomych wyborów żywieniowych już na etapie kompletowania sklepowego koszyka. – mówi Justyna Banasiak, koordynatorka EIT Food #FoodScienceClass z ramienia Instytutu.

Projekt #FoodScienceClass jest finansowany przez EIT Food – Wspólnotę Wiedzy i Innowacji w obszarze żywności, która pracuje na rzecz zrównoważonego, zdrowego i godnego zaufania systemu żywnościowego. Partnerami projektu są: TECHNION (Izrael), IRZiBŻ PAN w Olsztynie, Bank Żywności w Olsztynie, EUFIC (Belgia), VTT (Finlandia) i Rikolto (Belgia).