Koniec projektu #Foodscienceclass

To już koniec projektu #Foodscienceclass, w którym brali udział uczniowie klas 8a i 8d. W trakcie projektu trwającego od maja 2019 r., uczniowie wzięli udział w szeregu zajęć, które przybliżyły im m.in. tematy dotyczące przetwórstwa i bezpieczeństwa żywności oraz odpowiedzialnych postaw konsumenckich.

W ramach realizacji projektu uczniowie mieli niepowtarzalną okazję wcielić się w rolę młodych badaczy i pod okiem mentorów – naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie – zbadać nawyki żywieniowe w swoim środowisku. Uczestnicy brali udział w warsztatach edukacyjnych dotyczących racjonalnego gospodarowania żywnością i ograniczenia jej marnowania, które odbyły się w Kuźni Społecznej Banku Żywności w Olsztynie.

Zwieńczeniem działań projektowych było opracowanie i wdrożenie własnych kampanii informacyjno-edukacyjnych. Młodzież fantastycznie wywiązała się z zadania i pod okiem Pani dr. Justyny Banasiak oraz Pani prof. Moniki Kaczmarek z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk w Olsztynie przygotowała różnorodne prezentacje dotyczące jedzenia.

Większość zgromadzonych materiałów zostanie wykorzystana w ramach wewnątrzszkolnego projektu „#Foodscienceclass – podaj dalej”. Młodzież z klas 8a i 8d przeprowadzi szereg spotkań z młodszymi uczniami, żeby podzielić się materiałami, które powstały przy projekcie #Foodscienceclass. Już teraz udostępniamy Państwu jedną z prezentacji dotyczącą potraw regionalnych przygotowaną przez klasę 8d.

Produkty – Potrawy regionalne 8d